Wydział:
|
Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych
|
Nazwa studiów:
|
BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ ŻYWNOŚCI
|
Dla kogo?
|
Studia na kierunku Bezpieczeństwo i jakość żywności skierowane są do osób, które posiadają wyższe wykształcenie i są zatrudnione w jednostkach związanych z produkcją, dystrybucją i kontrolą żywności (zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego, placówki żywienia zbiorowego sieci otwartej i zamkniętej, jednostki nadzorujące produkcję żywności) oraz dla osób z wyższym wykształceniem kierunkowym, które chcą podnieść swoje kompetencje.
|
Jakie kwalifikacje/ uprawnienia po studiach?
|
Absolwenci tego kierunku otrzymają świadectwa ukończenia studiów podyplomowych. Proponowane studia podyplomowe dadzą zwiększenie kwalifikacji dla osób już zatrudnionych w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego, placówkach żywienia zbiorowego sieci otwartej i zamkniętej, w jednostkach nadzorujących produkcję żywności, zaś pozostałym absolwentom dadzą kwalifikacje niezbędne do zatrudnienia w tych placówkach.
|
Liczba punktów ECTS:
|
30
|
Liczba godzin:
|
180
|
Czy program obejmuje praktyki?
|
NIE
|
Skrócony opis oferty
|
Studia na kierunku Bezpieczeństwo i jakość żywności mają wyposażyć studenta w wiedzę dotyczącą bezpieczeństwa i jakości żywności, jak i umiejętności ich praktycznego wykorzystania.
|
Wymogi związane z ukończeniem studiów:
|
Warunkiem ukończenia studiów podyplomowych Bezpieczeństwo i jakość żywności jest:
uczestnictwo w zajęciach oraz uzyskanie wszystkich zaliczeń i zaliczenie egzaminów przewidzianych w planie studiów w wyznaczonym terminie z wynikiem co najmniej dostatecznym,
zaliczenie wszystkich efektów uczenia się (zaliczenie wszystkich zajęć objętych tokiem studiów) oraz uzyskanie przewidzianych w programie studiów punktów ECTS,
wykonanie zespołowej pracy dyplomowej i zespołowa obrona pracy na ostatnim zjeździe studiów z wynikiem co najmniej dostatecznym.
|
Warunki otrzymania świadectwa:
|
Warunkiem otrzymania świadectwa ukończenia studiów podyplomowych na kierunku Bezpieczeństwo i jakość żywności jest spełnienie wyżej wymienionych wymogów związanych z ukończeniem studiów.
Absolwenci otrzymują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie zasad i warunków podnoszenia kwalifikacji zawodowych i wykształcenia ogólnego dorosłych.
|
Cena za semestr:
|
1900 zł
|
Organizacja zajęć:
|
Czas trwania zajęć: 2 semestry
Łączna liczba zajęć: 180 godz.
Limit miejsc: 30
Studia prowadzone będą w trybie dwudniowych zjazdów (sobota, niedziela) zgodnie z organizacją roku akademickiego.
Istnieje możliwość uruchomienia studiów w formie zdalnej.
|
Dane kontaktowe:
adres, mail, telefon, strona www
kierownik studiów podyplomowych
mail kierownika studiów podyplomowych
|
dr Przemysław Siemion
p.siemion@ujd.edu.pl
|